philips hue

Älyvalojen parhaimpia ominaisuuksia joita et tiennyt

Älyvalot auttavat monissa arjen asioissa. Enää ei tarvitse etsiä avaimia pimeässä. Voit sytyttää ja sammuttaa kaikki valot mistä tahansa nettiyhteyden päästä. Kun olet investoinut älyvaloihin, on niissä paljon mahdollisuuksia joita et välttämättä tiennyt 

Tavallisen herätyksen sijaan älyvalot kuten Philips Hue voidaan ajastaa herättämään sinut jäljittelemällä auringonnousun vaikutusta. “Auringonvalo” voidaan myös häivyttää lopulta. Näin heräät luonnollisesti. Aivan kuin reagoisit ikkunastasi aamuisin sisään paistavaan valoon. Voit myös asettaa ajastimet niin, että jokin valo tai vaihtoehtoisesti kaikki huoneen valot syttyvät kerralla. Ne voivat vaihtua johonkin väriin niin ikään. Tällä voit välttää perinteisen äänihälytyksen tilanteessa, jossa ääntä ei sovi kuulua – kuten vauvan nukutuksen aikana.   

Värien ajastus ja synkronointi musiikin tahtiin

Voit ajastaa valot vaihtumaan tiettyyn väriin, esimerkiksi silloin kun haluat joogata rauhoittavassa värisävyssä tai sitten jos haluat lukea lämpimässä värisävyssä, kuten oranssissa. Se ei rasita silmiä niin paljon kuin valkoinen/sininen valo. Philips Hue -valot ja monet muut älyvalot voidaan asettaa vuorokaudenajan tai säätyypin mukaan. Joissain älyjärjestelmissä voit ottaa valokuvan ja valita valaistuksen jäljittelemään kuvan perusteella olevaa ilmaa.  

Älyvaloja on ehostettu sovelluksilla, jotka synkronoivat valot musiikin tahtiin. Kotiisi saat näin oman discon tai sitten vaikkapa rauhoittumistilan, jossa ambient-musa ohjaa valojen värejä ja voimakkuutta. Jotkin sovellukset mukailevat pelien toimintaa, jolloin valaistuksen värit ja sävyt muuttuvat pelin tapahtumien mukaan. Myös elokuvien kanssa tällainen synkronointi onnistuu melko kätevästi. 

Liiketunnistukselle uutta käyttöä

Älyvaloja ennen on ollut jo liiketunnistinvalaistusta, joka on monille jo ennestään tuttua kauraa, mutta nyt tämä tekniikka saa uuden elämän älyvalojen myötä. Voit käyttää liiketunnistinta normaalin käytön ohella energian säästämiseen kun asennat sen huoneisiin, joissa vietät vain muutaman minuutin kerrallaan. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi autotalli. Voit ohjelmoida valot sammumaan automaattisesti, kun liiketunnistin ei havaitse liikettä tiettynä aikana.    

Älyvaloissa on myös muutamia turhilta tuntuvia ominaisuuksia, jotka voivat kuitenkin tiettyyn tilanteeseen luoda mahtavia tunnelmia ja atmosfäärejä. Joissain sovelluksissa on tarjolla esimerkiksi neljä myrskyn voimakkuusasetusta. Näitä asetuksia ovat vaikkapa pikainen 

ukkosmyrsky, heikko ukkosmyrsky, normaali ukkosmyrsky ja voimakas ukkosmyrsky – ja siinä on jopa realistisia äänitehosteita, joita voi toistaa älykaiuttimesi kautta, mikä tekee kokemuksesta entistäkin vaikuttavamman.

Älyvalot ovat omiaan myös karkoittamaan varkaat pois tontiltasi tai kotoasi. Monilla älyvalaistusjärjestelmillä voit asettaa valot jäljittelemään läsnäoloasi, silloin kun et ole kotona. Ajasta huoneiden valaistus syttymään ja sammumaan satunnaisesti sen mukaan, kuin yleensä niitä sytytät ja sammutat. Tämä ei ole kokonaisvaltainen ratkaisu varkaiden karkottamiseen, vaan erinomainen lisä. 

Kun taas olet tulossa reissusta tai työstä illalla kotiin, voi älyvalaistus tietää, milloin olet kodin lähettyvillä. Näin se sytyttää valot haluamaasi paikkoihin kuten vaikkapa ulko-oven edustalle ja eteiseen. Joissakin sovelluksissa voit asettaa lempimusiikkisi soimaan kun tulet kotiin. Voit joskus myös asettaa lämpötilan lämpimämmäksi, kun olet kotisi lähellä. Sitä ennen lämpötila voi olla huomattavasti alhaisempi ja näin säästetään myös sähkö- tai lämmityskuluissa.  

Yhteenveto 

Kuinka sitten aloittaa matka älyvalaistuksen kanssa? Älyvaloihin on saatavilla ns. aloituspaketteja. Esimerkiksi aiemmin mainittu Philips Hue tarjoaa aloittelijoille myös aloituspaketit, jotka sisältävät valot, Hue Bridge -sillan ja joskus myös ns. älykkään lisävarusteen. Saamasi valot ja lisävarusteet riippuvat valitsemastasi sarjasta. Joissakin brändin aloituspakkauksissa on kolme vakiolamppua. Jotkus sisältävät taas valonauhoja. Lue lisää valmistajien omilta sivuilta, sillä sieltä löydät ajantasaiset ja yksityiskohtaisemmat tiedot.

Leave a Comment