kanssa liikkumiseen

Vinkkejä perheen kanssa liikkumiseen

Lasten liikkumattomuus on huolenaiheena Suomessa vuodesta toiseen. Maailma on muuttunut eivätkä vanhemmatkaan liiku samaan tapaan kuin ennen, koska työt tapahtuvat usein toimistoissa ja tehtaissa, joissa ruumiillinen työ jää vähemmälle. Samoin lasten leikit ja harrastukset ovat muuttaneet monelta osin muotoaan. Nykyajan moderneja leluja lapsille eli videopelejä ja kännyköitä syytetään kaiken pahan aluksi ja juureksi, mutta edelleen vanhemmat ovat suurimmassa osassa vastuussa lastensa liikkumisesta.

Tässä artikkelissa kerromme muutamia hauskoja vinkkejä, kuinka ulkoilusta ja liikunnasta saatte koko perheen kanssa ilon irti. Hauskuus on tärkeintä, mutta sen sivutuotteena lupaamme hyvää oloa ja terveyttä.

Riippuen lapsen iästä, saattaa hän saada tarpeeksi liikuntaa jo koulussa välitunneilla ja liikuntatunneilla, mutta kouluissakin on paljon eroa siihen, kuinka paljon päivän aikana liikutaan. Pitkät paikallaanistumisjaksot eivät ole hyväksi, joten esimerkiksi videopelien pelaaminen ja kirjojen lukeminen vaativat seurakseen sopivasti liikunnallisia hetkiä.

Lasten liikkumiseen vaikuttavat myös kaverit tai sitten kavereiden puute. Toisilla perheillä on enemmän rahaa käytettävissä liikunnallisiin harrastuksiin ja toisilla ylimääräistä ei ole ollenkaan. Raha ei kuitenkaan ole este liikkumiselle, mutta se voi olla este juuri sille liikunnalle, jota lapsi haluaisi tehdä. Joillekin voi olla haaste jopa ostaa leluja lapsille.

Vanhemmilla on edelleen vastuu, huolimatta taloudellisista tai muista tilanteista.Vanhemmat voivat tehdä liikkumisesta hauskaa ja jo silloin tällöin kävelyretkelle lähteminen lasten kanssa auttaa saamaan tarvittavaa liikuntaa. Jos kavereita lapsella on riittämiin, ei tässä tapauksessa tarvitse edes paljoa keksiä tekemistä, koska lapset liikkuvat jos he vain ulkona viihtyvät.

Lumesta leluja lapsille

Talvi on usein pakostakin liikunnallista aikaa. Sen tietävät kaikki vanhemmat, jotka joutuvat tai saavat kolata aamuisin lumen pois talon etupihalta. Lumessa telmiminen kuten lumiukkojen ja lumilinnojen tekeminen voi olla yllättävänkin fyysistä puuhaa ja sellaisestahan lapset pitävät. Lumesta tehtyjä leluja lapsille saa kaiken lisäksi ilmaiseksi! Syksyllä hauskaa puuhaa on taskulamppupiilosleikit. Kerrankin Suomen pimeydestä on jotain hyötyä! 

Muita sopivia leluja lapsille ulkoliikuntaan ovat vaikkapa pulkat ja liukurit, ainakin talvella. Jos asuinpaikasta löytyy sopivan kokoinen mäki, josta saa kunnon vauhdit talvikelillä, viihtyvät lapset niissä todella pitkään. Talvella liikkumisesta tekee mukavamman termospullollinen kaakaota, eväsleipiä tai vaikkapa kunnon pullapitko.

Vaikka monet syyttävät videopelejä lasten paikalleen jämähtämisestä, on markkinoille tullut paljon pelejä ja sovelluksia, kuten Pokemon Go tai Harry Potter: Wizards Unite. Nämä pelit tekevät lisätyn todellisuuden avulla erilaisten olentojen löytämisestä hauskaa ja pelien pelaajat joutuvat oikeasti liikkumaan pitkiäkin matkoja kerätäkseen otuksia puhelimeensa. 

Edellä mainittujen esimerkkien ohella vanhempien kannattaa huomioida hyötyliikunta. Jos vain mahdollista, jättäkää auto parkkiin ja kävelkää lastenne kanssa päiväkotiin, kouluun, kauppaan, harrastuksiin ja minne vain mahdollista. Kun vanhemmat näyttävät esimerkkiä, lapsetkin seuraavat sitä, vaikkakin joskus viiveellä.

Hyvä tapa saada lapset liikkumaan ylipäätään on hankkia sopivia leluja lapsille, joiden avulla liikkumisesta tulee hauskaa. Hyppynaru on tietenkin pomppimiseen kannustava, mutta niin on myös trampoliini. Leluista hyviä hetkiä voi saada esimerkiksi leijan tai frisbeen avulla. Frisbeestä puheen ollen, frisbeegolf voi olla hyvä harrastus juurikin sellaisille perheille, joissa ei paljoa liikuta.

Kaikkea ei kuitenkaan ole vanhempien pakko tehdä ja onneksi Suomessa on nykyään maksuttomia kerhoja, joihin lapset voivat mennä koulupäivän jälkeen. Tällaisia ovat juurikin liikuntakerhot, joita suosittelemme lämpimästi. Niissä liikuntaharrastus on vielä sopivan rentoa, eikä niissä treenata (toivottavasti) hampaat irvessä ja veren maku suussa. Toivotaan että jokaisella lapsella säilyy kiinnostus liikkumiseen eikä vanhemmat tai muut aikuiset aiheuta innostuksen lopahtamista.

Leave a Comment