valaisimet

Korostusvalaistuksen salat 

Korostusvalot ovat tuttuja monelle kulkuneuvoista kuten mönkijöistä ja moottorikelkoista, mutta niitä voidaan käyttää kotona vaikkapa olohuoneessa. Olohuoneen tulisi olla viihtyisä paikka, joka on sisustettu vaikkapa taiteella, josta juuri sinä pidät. Aina eivät perinteiset valot ja lamput anna tarpeeksi valoa, esimerkiksi juurikin seinille. 

Korostusvaloilla ja -lampuilla tämä onnistuu ja ne ovat itsessään kuin taidetta, koristaen huonetta mukavasti mutta ne voivat antaa lisää valoa huoneen yksityiskohdille, joita halutaan korostaa. Korostusvaloja on myös hyvä kokeilla parvekkeella tai puutarhassa. Korostusvaloja on saatavilla esimerkiksi paikkakuntasi myymälöiden ohella vaikkapa Nettilamppu -verkkokaupassa.

Yksityiskohdat esiin  

On hyvä myös muistaa muutamia asioita korostusvalaistuksesta. Jos tilaa ympäröivät led-nauhat, tuntuu tila korkeammalta. Jos asunnossasi on pylväitä ja palkkeja, saa ne esille korostusvalaituksen avulla hyvinkin jylhän näköisinä. Älä unohda ulkotiloja – pihalle voi myös asentaa sopivasti valikoiduilla puutarhavalaisimilla. 

Korostusvalaistus kiinnittää todellakin huomiot huoneen yksityiskohtiin. Niitä voivat olla esimerkiksi taulut, kirjahyllyt tai jotkin muut sisustukseen käytetyt elementit -vain taivas on rajana. Pienten valojen käyttö valaisemaan haluamaansa kohdetta on sinällään yksinkertainen asia, ja sen kanssa voi kokeilla monia eri vaihtoehtoja kunnes on tyytyväinen. Korostusvaloissa voi usein olla varjot yhtä tärkeitä kuin valot. 

Pienet valaisimet voivat antaa valoa seinille ja huoneen pinnoille, jolloin ne rikkovat yksitoikkoiset alueet vaikkapa valkoiselta seinältä. Ne voivat myös pehmentää huoneen eräiden pintojen ulkoasua sopivalla tavalla. 

Korostusvalaistus voi myös elävöittää mukavasti erilaisia huoneita. Usein korostusvalaistus on toteuttu niin, että valaisimet pysyvät piilossa eivätkä vie tilaa katseelta. Niiden tarkoitus onkin korostaa muita kohtia huoneesta eikä saada huomio kiinnittymään itse valaisimiin. 

Helpoin ja nykyaikaisin korostusvalaistus onnistuu LED-valonauhojen avulla. Niiden paikkana on usein joko lattiaraja ja listojen päällä, tai sitten television takana tuomassa mukavasti hehkua seinälle. Tämä myös on hyväksi silmille, kunhan värit ja valaistuksen valitsee oikein.

Valaistuksen muuta muistettavaa 

Korostuvalaistus ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan aina tulee muistaa myös yleisvalot ja tarvittavat kohdevalaistukset. Valaistuksessa on tärkeää valita yksi tai useampi valaisin, joka antaa valoa koko huoneeseen. Kattovalaisimet ovat näissä helppoja ratkaisuja. Myös lattiavalaisimet ovat yleisiä, mutta niillä voi olla hieman erilainen funktio kuin kattovalaisimilla. 

Joskus voi käydä niin, että asut sellaisessa huoneistossa, johon ei saa asentaa valaisimia eikä tehdä muutostöitä. Tällöin kannattaa käyttää pistokkeellisia seinävalaisimia, jolloin ei tarvitse myöskään pyytää sähkömiestä apuun asennuksessa. Ainoa harmin aihe on kaapeleiden piilottaminen tai sen vaikeus, mutta kaapelikourujakin on keksitty, jotka saavat piuhat ainakin kohtuullisesti piiloon.   

Korkeiden kattojen etuna on se, että voi laittaa riippuvalaisimen roikkumaan katosta melko huoletta. Huonona puolena on se, että sähköjohtoa tarvitsee myös reilusti lamppuun, jos kattovalaisin laskeutuu kovin alas. Niiden avulla kuitenkin onnistuu mainiosti tyylikäs teemavalaistus. Matalakattoisissa huoneistossa on järkevämpää valita “puoliksi upotettava”, katon lähellä oleva valaisin. 

Seinälle valoa

Seinävalaisimien avulla saa vaikkapa sohvan taakse mukavaa lisäkirkkautta, ainakin tarvittaessa. Ideana tässä on se, että lisää valoa tarvitaan yleensä sinne, jossa aikaa vietetään. Seinävaloissa voi olla myös hyvänä puolena se, että valot voivat antaa olkapään yli mukavasti valoa, jotta lukeminen onnistuu paremmin eikä tarvitse ikävästi tihrustaa. 

Valaistuksessa on mukavan näköistä ja erityisen tasapainoista se, että huoneessa on pari pöytävalaisinta sohvan sivuilla tai sitten huoneen vastakkaisissa kulmissa. Jos lamput ovat television puolella, ne kannattaa usein sammuttaa silloin kun television aukaisee. Toisaalta taas ruudun häikäisyä vähentää kivasti, jos ruudun takana on valoja. Nykyään esimerkiksi ledinauhoja käytetään juurikin tv:n takana tätä tarkoitusta varten. 

Leave a Comment